HRDE

Wie wir lesen - Wie lesen wir ?

 

Bcuhsatbenslaat

 

"Wuram knenön Sie deiesn Txet fsat moelhüs lseen? Die Regihenfloe der Buhcsatebn ist dcoh vlonstlädig ducirhenaednr! Aebr dauarf kmomt es acuh gar nihct an. Das stleletn birstihce Wesesnhcaftlsir brieets vor mher als 25 Jhraen fset. Sie baetn Sendutten, Txete mit cohaticsh vetrusachetn Bcuhsatebn zu leesn. Kenier von inehn httae Peborleme dmiat, sloagne nur der esrte und der ltetze Bcushtbae jeeds Wroets rihcigt war. Das Emerpexint biesewt, dsas Wetörr als gnaze whemogranmen wreedn, und dsas das Hrin biem Lseen stniädg Hopyhtseen afutslelt. Wnen scih dsiee biem Bcilk auf das Writbold acuh nur ofberllcähcih bsietetägn, wreedn die ennilezen Busahtcebn pkarctsih gar nchit mher wramgomhenen."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za one koji vladaju njemačkim jezikom:

 

Koliko često ste zastali prilikom čitanja ovog teksta? Jeste li uopće zastajkivali? I tek naknadno shvatili da je u njemu nešto čudno?

 

Britanski znanstvenici su u eksperimentu sa studentima ustanovili da je tekst s kaotično izmiješanim slovima čitljiv sve dok su prvo i zadnje slovo riječi na svom pravom mjestu.

 

Taj eksperiment dokazuje da se riječi uočavaju kao cjelina te da mozak tijekom čitanja neprestano stvara hipoteze. Kada se one pogledom na prikaz riječi makar i površno potvrde, pojedina slova se praktički ni ne zamjećuju.

 

No, kod korektura nam ova korisna vještina može pomrsiti račune. Previđanje pogrešaka je očigledno povezano s time da tekst ne uspijevamo pročitati bez hipoteza.

__________________________________________________________________________________________

O simpatičnosti njemačkog jezika...

Ubojica iz klokanovog kaveza


Njemački jezik je relativno lagan. Za onog tko zna latinski, i naviknutog na padeže, njemački jezik ne predstavlja neku teškoću...To je ono što profesori njemačkog kažu na prvom satu...A onda počinju s "der, die, das, den" itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. Znači lako.
To ćemo na sljedećem primjeru i dokazati.

 

Kao prvo, potrebna nam je dotična knjiga na njemačkom jeziku. Radi se o prelijepoj knjizi u skupom uvezu, izdanoj u Dortmundu, koja govori o običajima u plemenu Hotentota (na njemačkom: Hottentotten).
Knjiga kaže kako klokane (Beutelratten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tendom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na njemačkom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tendom (ili Lattengitterkotter), a kada su u njima i klokani, to su onda Lattengitterkotterbeutelratten. Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubojicu (Attentäter), optuženog da je ubio majku (Mutter), također iz plemena Hotentota (dakle Hottentottenmutter), majku priglupog i mucavog djeteta (Stottertrottel). Ta se majka na njemačkom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubojica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentäter.


Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za klokane (Beutelrattenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo pobjegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobjedonosno uzviknuo:
- Uhvatio sam ubojicu (Attentäter) !!!
- Šta? Koga? -upita ga poglavica.
- Pa, Lattengitterkotterbeutelrattenattentäter !!! -uzvrati ovaj.
- Kako ? Ubojicu iz kaveza za klokane prekrivenog tendom ??? -upita poglavica.
- Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentäter (Ubojica majke priglupog i mucavog djeteta), reče ratnik.
- Pa naravno, reče poglavica, samo trebao si mi odmah reći da je to u stvari:

 

Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentäter!!!

 

Iz priloženog se vidi da je njemački jezik izuzetno lagan, samo se treba dovoljno zainteresirati.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mnemotehnike

- JEZIK -

  • Wer nämlich mit h schreibt, ist dämlich.
  • Wer brauchen ohne zu gebraucht, braucht brauchen gar nicht zu gebrauchen.
  • Yesterday, last and ago, always want the simple past.
  • Ever, never, yet, so far - present perfect, ist doch klar!
  • Na qui i na qua, l'accento non va.

- FIZIKA -

Ist der Bauch konkav, war das Mädchen brav,

ist der Bauch konvex, hatte das Mädchen ...

 

Mein

Vater

Erklärt

Mir

Jeden

Sonntag

Unsere

Neun

(Planeten)

 

Merkur

Venus

Erde

Mars

Jupiter

Saturn

Uranus

Neptun

(Pluto)

 

- SVAKODNEVNI ŽIVOT -

Fensterputz bei Sonnenschein -

bringt dir nur Enttäuschung ein.

_______________________________________________________________________________

 

: : EKVIVALENT : : vl. Darko Šorak : : Žiro račun: HR7524020061140141043 : :